Predictieve meetmethoden, de nieuwe afdeling binnen je bedrijf

2023/04/26

In de petrochemie, houtverwerkende bedrijven of de staalindustrie vormen de machines de kern van het bedrijf. Een goed werkend machinepark is dus onmisbaar! En dat kan enkel gewaarborgd worden door de machines regelmatig te controleren en eventuele defecten tijdig te voorkomen. Want de oplossingen die predictieve metingen bieden, beïnvloeden niet enkel je productieafdeling, ook andere afdelingen kunnen geïmpacteerd worden. Predictieve metingen zijn dus nooit onderdeel van of een oplossing voor slechts één afdeling. Je ontdekt in deze blog waar je volgens ons predictieve metingen in je bedrijfsstructuur plaatst en zo het meest efficiënt te werk gaat.

Bekijk alle berichten

Predictieve metingen als onderdeel van andere afdelingen

De structuur van een bedrijf ziet er over ‘t algemeen hetzelfde uit. Er zijn verschillende afdelingen die elk hun eigen verantwoordelijkheden en taken hebben. Zo zien we vooral volgende afdelingen: onderhoud, productie, veiligheid & milieu, engineering, R&D en HR. 

Predictieve metingen vallen in de meeste gevallen onder de onderhoudsafdeling, want die houden het machinepark draaiende voor productie. Maar dat is volgens ons niet helemaal juist! Want predictieve metingen kunnen ook andere afdelingen beïnvloeden. 

We lichten het toe met een voorbeeld. Als onderdeel van predictief onderhoud voeren wij dikwijls trillingsmetingen uit. Als uit die metingen blijkt dat er een storing is, dan gaan onze analisten op zoek naar de oorzaak en een oplossing. En die zoeken wij niet alleen binnen de onderhoudsafdeling, maar ook bij andere afdelingen. Zo hebben we eens tijdens één van onze trillingsmetingen een uitzonderlijk hoge trilling gemeten op een roerwerk op een tank. In eerste instantie zou men denken dat het roerwerk dan vervangen moest worden. Maar! Onze analisten stelden vast dat het roerwerk niet de oorzaak van de trilling was, maar wel een te zwakke structuur die de aanwezige (kleine) trilling versterkte. Het trillingsniveau zou dalen als we de verstevigingsribben onder de steunplaat van de machine zouden aanpassen. En dat is een project voor de afdeling ‘engineering’! 

Ons predictief onderhoud heeft dus niet alleen de onderhouds- en productieafdeling geïmpacteerd, maar ook de ingenieurs van het bedrijf aan het werk gezet.

Het belang van een eigen afdeling

Volgens ons zijn predictieve metingen of predictief onderhoud niet onder één afdeling te plaatsen. Het is eigenlijk een volwaardige eigen afdeling, bijvoorbeeld ‘meetmethoden management’. Een afdeling die zich focust op predictieve en andere meetmethoden en die ondersteuning biedt aan alle afdelingen. 

Deze nieuwe afdeling  is ontzettend belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf en voor alle afdelingen. We zetten nog even de voordelen op een rijtje: 

  • Je machinepark is onder controle, ook na de werkuren. 
  • Je plant je onderhoud. 
  • Je verbetert constructies of helpt veelvoorkomende problemen op te lossen.
  • Je vermijdt onverwachte defecten. 
  • Je kan rekening houden met het onderhoudsbudget in je budgetplanning. 
  • Je machinepark blijft operationeel tijdens de metingen.

Wil jij jouw machinepark ook aan een waardevolle, regelmatige controle onderwerpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Deel dit artikel

Fyraco Solutions BV

Bredabaan 776 
2170 Merksem

+32 471 33 33 02
info@fyracosolutions.be

Met steun van