Langetermijnimpact met predictieve metingen

2024/06/03

Meten is weten. Met predictieve metingen controleer je je machinepark op mogelijke defecten. Constateren techniekers schade, dan kunnen ze die zo snel mogelijk herstellen of vervangen. Zo vermijden ze onverwachte stilstanden en is je machinepark te allen tijde onder controle. Wat een hele geruststelling is!

Bekijk alle berichten

Dat zijn oplossingen op korte termijn: er komt een defect aan het licht, de technieker herstelt het gebrek en klaar. Maar metingen kunnen je nog zo veel meer vertellen en een impact op lange termijn realiseren. Door de gegevens van vorige metingen bij te houden, kan je de mogelijke schade bij toekomstige metingen veel beter inschatten. Wat heel waardevolle informatie is voor alle techniekers die de machines beheren én de managers om (beleids)beslissingen te maken. 

Ervaring leert ons dat de resultaten van eerdere metingen verloren gaan en zelden op lange termijn worden ingezet. Een gemiste kans! Met deze blog willen we je attent maken op de impact van predictieve metingen op lange termijn.

Je machinepark draait continu

In de petrochemie, houtverwerkende industrie en staalindustrie draaien machines 24 uur op 24. Ze zijn onmisbaar voor de productie. 

Juist omdat ze continu draaien, vormen ze ook risico’s. Denk maar aan natuurlijke slijtage die lekken veroorzaakt, verouderde olie die de levensduur aanzienlijk verkort of oververhitting die zelfs brand kan doen ontstaan. In een machinepark kan heel wat mislopen. Wat heel ongunstig kan uitdraaien voor je productie, infrastructuur of veiligheid van je medewerkers. 

Om dat te vermijden, laat je je machines regelmatig predictief controleren. Door je eigen techniekers of door een onafhankelijke partner zoals Fyraco Solutions. Op basis van predictieve metingen kan je de machines herstellen.

Maar daar stopt het voor ons niet! Wij stellen alles in het werk om de resultaten van onze predictieve metingen mee te nemen naar de toekomst. Door alle betrokkenen tot in het kleinste detail te tonen wat er misliep, welke schade dat had kunnen veroorzaken en hoe ze dergelijke defecten op lange termijn kunnen vermijden. Om zo de productieomgeving te optimaliseren.

Beschadigde componenten leren ons iets

Beschadigde componenten gooi je niet zomaar weg. Die geven waardevolle informatie over de schade en de mogelijke oorzaak. Perfect om conclusies voor de toekomst uit te trekken, zodat je dergelijke situaties voortaan vermijdt. 

Je kan die conclusies enkel trekken als je weet waar je naar kijkt. Een troef van onze experten! Wij hebben jarenlange ervaring met schadegevallen en hebben daardoor al veel relaties geconstateerd tussen bepaalde metingen en de schade die het oplevert. Daardoor kunnen wij perfect inschatten welke metingen welke schade kunnen detecteren, en welke stappen ondernomen moeten worden. 

Wij gieten alle metingen en de volledige analyse in een case, met o.a. foto’s van de beschadigde componenten en tijdstippen van de metingen. Onze case geeft je een totaalbeeld van wat er misliep, wat de mogelijke oorzaak was, welke schade het had kunnen veroorzaken, hoe het hersteld moet worden en hoe dat in de toekomst te vermijden. Belangrijke info voor je techniekers en managers.

Basis voor herstellingen

Stuur de case door naar je techniekers, print ze uit en hang ze aan de muren naast de betreffende machine. Het is belangrijk dat je techniekers tot in het kleinste detail op de hoogte zijn van wat er is vastgesteld, hoe ze de schade moeten herstellen en waarom ze dat op die bepaalde manier moeten doen. 

Zo weten de techniekers voortaan hoe ze de machine moeten benaderen en kunnen ze meewerken aan de efficiëntste werking van het machinepark. 

Basis voor beslissingen

Een case vormt ook de basis voor (beleids)beslissingen. Blijkt uit metingen dat één van veel dezelfde componenten schade vertoont, dan kunnen de managers op basis van de eerste metingen beslissen om al dan niet de andere componenten ook meteen te herstellen of vervangen. 

Daarnaast kunnen meerdere metingen van één machine, verspreid over een langere periode, ook de basis vormen voor structurele wijzigingen. Stel je voor dat machine A bij elke meting een schade vertoont, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk niet bij het beschadigde component dat je steeds vervangen hebt. Je gaat dan best op zoek naar een andere mogelijke oorzaak, bijvoorbeeld de locatie van de machine. 

Alle resultaten van voorgaande metingen kan je overzichtelijk bijhouden in een Computerized Maintenance Management System, kortweg CMMS. Je ontdekt er alles over in onze vorige blog.

Predictieve metingen voor langetermijnimpact

Met predictieve metingen ontdekken we schade aan machines nog voor ze een productiestilstand of brand veroorzaken. Het is niet alleen belangrijk om die onderdelen op korte termijn te herstellen of vervangen, maar er ook uit te leren voor de toekomst. 

Daarom maken wij een volledige case op die je communiceert naar alle betrokken partijen, van techniekers tot managers. Zo weet iedereen wat en waarom bepaalde handelingen gebeuren en welke impact dat op korte en lange termijn heeft. 

Jouw machinepark eens door de ogen van onze experten laten bekijken? Plan een kennismakingsgesprek in!

Deel dit artikel

Fyraco Solutions BV

Bredabaan 776 
2170 Merksem

+32 471 33 33 02
info@fyracosolutions.be

Met steun van