Ben je als bedrijf wel klaar voor industrie 4.0?

2021/01/27

Efficiënter en slimmer produceren - dat is iets waar veel bedrijven naar op zoek zijn. Door de opkomst van industrie 4.0 is deze stap in een stroomversnelling geraakt. Het is nu namelijk mogelijk om systemen met elkaar in verbinding te brengen en te laten communiceren. Wat levert dat dan op? Een grote hoeveelheid data. Sterker nog, data die voorheen nooit beschikbaar was. Dankzij slimme sensoren, actuatoren en camera’s kunnen hele productieprocessen in real-time opgevolgd worden. Dit klinkt als muziek in de oren en veel bedrijven wagen daarom de sprong in het diepe. Maar de vraag blijft: ben je er als bedrijf wel klaar voor? Bedrijfsleider Tim de Block heeft 4 tips om jouw bedrijf voor te bereiden op de volgende stap!

Bekijk alle berichten

Tip 1. Zorg ervoor dat je werknemers goed zijn opgeleid

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is: ‘weet iedereen wat hij of zij moet doen?’. Als bedrijf is het noodzakelijk dat de juiste mensen op de juiste post zitten. De basis van het bedrijf bepaalt mede de volgende stappen die je kunt zetten. Voordat je meegaat in de laatste trends, zul je eerst moeten zien of dit haalbaar is.

Zo kwam er laatst bijvoorbeeld een predictieve onderhoudsmelding binnen van een ‘softfoot’ bij een motor. Dat kan ontstaan wanneer een machine niet vlak op de fundatie staat. Dit kan leiden tot trillingen en slijtage. De onderhoudsploeg ging dit probleem ‘oplossen’ door opnieuw uit te lijnen. Maar een ‘softfoot’ kan ook plaatsvinden als het wel correct is uitgelijnd. Als je onderhoudsteam eigenlijk niet goed weet wat ze moeten doen, blijf je als bedrijf in de vicieuze cirkel waarbij er alsmaar onderhoudsmeldingen binnenkomen. Zorg daarom dat je team altijd de ruimte krijgt om meer te leren en te groeien.

Tip 2. Maak het mogelijk dat afdelingen met elkaar kunnen communiceren

Als onderneming doe je er verstandig aan als verschillende afdelingen elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen binnen hun bedrijfstak. Industrie 4.0 is nog lang niet aan de orde als werknemers elkaar niet begrijpen of aanvullen in hun dagelijkse bezigheden. Stel er wordt een nieuwe machine besteld. Maar engineering heeft geen of onjuiste voorwaarden opgelegd waardoor de lagers helemaal zijn afgeschermd, dan kan op dat moment de PdM groep geen visuele inspectie doen. Daarnaast is het ook niet mogelijk om op afgeschermde lagers met handheld apparatuur trillingsmetingen uit te voeren. Dat is zonde van tijd en kosten. Goede communicatie is dus essentieel want alles hangt met elkaar samen.

Tip 3. Zorg dat er controle is over het PdM-programma

Een asset management programma, zoals S.A.P., Maximo of Ultimo, geeft een goed overzicht over het machinepark. Deze programma’s zijn ontzettend handig om onderhoudswerken te plannen, monitoren en optimaliseren. Er wordt nu vaak veel geld geïnvesteerd in high-end monitoring equipment, terwijl er nauwelijks gepland of gemonitord wordt bij stops of herstellingen. Deze nieuwe snufjes, zoals statisch opgebouwde alarmen, kun je alleen aflezen als je de goede parameters en instellingen gebruikt. Als je eigenlijk niet goed weet hoe je dit moet uitlezen of foute parameters kiest, dan heeft industrie 4.0. geen meerwaarde. Dan maakt het niet uit of je de meting handmatig doet, draadloos capteert of zuiver online binnenhaalt, want je haalt geen relevante data binnen. Je haalt enkel uit een systeem of softwarepakket wat je erin steekt.

Mede dankzij zo’n asset management programma hou je ook goed overzicht van de stock. Bestellingen van foute spare parts of onderdelen die lange tijd geen vervanging nodig hebben, zijn dan verleden tijd. Je hebt immers controle over je PdM! Soms komen we wel eens tegen dat bedrijven pas bij een te vervangen onderdeel kijken of het in het magazijn ligt. Op zo’n moment kan een revisie vaak niet doorgaan omdat het onderdeel niet aanwezig is. Daardoor wordt het verschoven naar een volgende stop en dat is zonde. Controle is dus absoluut een must!

Tip 4. Investeer in goede machinekennis

Een visuele controle is niet weg te denken in een PdM programma en is noodzakelijk om sommige failure modes te detecteren. Daarvoor zijn twee groepen van onschatbare waarde: de mensen die de PdM uitvoeren en de mensen van de smeerdienst. Zij zijn de ogen en oren van de onderhoudsafdeling. Een melding van een te laag oliepeil is werkelijk goud waard. De zin, ‘kan de olie worden bijgevuld tot het correctie oliepeil?’, kan namelijk honderdduizenden euro’s schelen. Letterlijk! Voor het detecteren van mogelijk potentiële fouten heb je machinekennis nodig en oog voor detail. Het is daarom van groot belang dat bedrijven hierin investeren, vooral omdat het nog geld kan opleveren ook. 

Het winnen van koersen kan nou eenmaal niet zonder te leren fietsen. Deze tips zullen dus zeker helpen om de basis binnen jouw bedrijf op orde te krijgen. Mocht je nog niet geïnvesteerd hebben in een PdM programma dan kan Fyraco Solutions je daarbij helpen. Ga naar www.fyracosolutions.be en zorg dat je gereed bent om de stap naar industrie 4.0 te maken.

Deel dit artikel

Fyraco Solutions BV

Bredabaan 776 
2170 Merksem

+32 471 33 33 02
info@fyracosolutions.be

Met steun van