Wat is CMMS?
CMMS staat voor Computerized Maintenance Management System. Met dit programma beheer je het onderhoud van bedrijfsmiddelen, apparatuur en faciliteiten. Het geeft een overzicht van al je onderhoudsactiviteiten: projecten, functieplaatsen, statussen, werkopdrachten, …
Er zijn heel wat leveranciers van CMMS op de markt. Denk maar aan SAP, Maximo en Ultimo. Deze merken hebben speciaal voor industriële bedrijven een eigen programma ontwikkeld.
Het belang van een nauwkeurige gegevensinvoer
Het principe van elke CMMS luidt: je kan er maar de gegevens uithalen die je zelf hebt toegevoegd. Je CMMS is dus enkel succesvol als je alle beschikbare gegevens gedetailleerd en consequent aan het programma toevoegt.
Je ontdekt hieronder 5 redenen waarom je een CMMS best zo goed mogelijk invult.
1. Prestaties verbeteren
Met een CMMS kan je alle gegevens van je onderhoudsactiviteiten overzichtelijk bijhouden, zoals de onderhoudsgeschiedenis, inspectierapporten en de reserveonderdelen. Op basis van die gegevens stel je proactief onderhoudsplannen op. Door je onderhoud te plannen, voorkom je eventuele defecten en garandeer je een constante productie.
2. Kosten besparen
Dankzij een correct ingevuld CMMS bespaar je kosten. Je weet precies welke machines wanneer om onderhoud vragen, waardoor je tijdig onderdelen kan bestellen, het onderhoudsteam inschakelt, het onderhoud uitvoert en de levensduur van de apparatuur verlengt. Je vermijdt op die manier onverwachte defecten die dure reparaties of vervangingen veroorzaken. En ook een goed beheer van je voorraad zorgt voor lagere operationele kosten.
3. Waken over veiligheid en regelgeving
In industriële bedrijven is veiligheid een topprioriteit. Ook dat kan je meenemen in een CMMS. Je houdt in het systeem bij welke inspecties wanneer hebben plaatsgevonden, welke voorschriften worden nageleefd en welke onderhoudsprocedures er zijn. Je hebt meteen een overzicht van wat wel en wat nog niet aan de geldende veiligheidsnormen voldoet.
4. Efficiëntie verhogen
Een CMMS biedt voor mechaniekers en elektriciens een duidelijk overzicht van hun werkopdrachten. Het systeem kan automatisch werkorders genereren, prioriteiten stellen en planningen opstellen. Van periodieke tot ad hoc opdrachten.
Hoe gedetailleerder je het CMMS invult, hoe vlotter het onderhoudsteam ook aan de opdracht kan beginnen. Staat er enkel ‘pomp controleren’, dan weet het team niet of ze moeten nakijken of de pomp er nog staat of ze de pomp op lekken moeten controleren. Hoe meer info je in het CMMS ingeeft, hoe efficiënter het onderhoudsproces verloopt.
5. Prestaties analyseren
Het laatste en onmisbare voordeel voor onderhoudsmanagers is dat ze aan de hand van het CMMS correcte conclusies kunnen trekken. Door gegevens bij te houden over onderbrekingen, reparatietijden en onderhoudskosten kunnen ze trends identificeren en beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van losse flodders.
We schetsen het met een voorbeeld. Stel je voor dat je pomp in 2022 op functieplaats A stond. Begin 2023 kreeg de pomp een nieuwe locatie. Voortaan staat die op functieplaats B. Stel dat de pomp in de loop van 2023 aan kracht verliest. Dan kan je aan de hand van het CMMS achterhalen wat een mogelijke oorzaak is. Hoe ontdek je dat? Je zoekt in CMMS de pomp op en bekijkt de geschiedenis. Misschien zie je wel dat de pomp al meermaals kapot is gegaan? Of wie weet lees je in het CMMS wel dat er al meerdere pompen op functieplaats B gesneuveld zijn? Zo kan je meteen analyseren of de oorzaak van het defect aan de pomp of aan de functieplaats ligt. En meteen ingrijpen nog voor er grotere schade optreedt.
Je CMMS als concurrentievoordeel
Een CMMS is een waardevol hulpmiddel voor het beheer van je onderhoudsactiviteiten. Het kan je prestaties verbeteren, kosten besparen, waken over de veiligheid, de efficiëntie van het onderhoudsteam verhogen en prestaties analyseren. Maar! Dat is enkel mogelijk als je voldoende aandacht besteedt aan het correct, gedetailleerd en consequent vastleggen van gegevens.
Met een correct CMMS profiteer je van betere operationele resultaten en een concurrentievoordeel. Het is dus essentieel voor succesvol onderhoudsbeheer in de moderne industrie.
Op zoek naar oplossingen voor jouw onderhoudsmanagement? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!